VERBAL REASONING NUMBER SERIES

INSERTING THE MISSING CHARACTER

Directions:

In each of the following question, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series

1. 1 ,9 ,25, 49, ?, 121

(a) 64

(b) 81

(c) 91

(d) 100

(e) None of these

2. 4, 7, 12, 19, 28, ?

(a) 30

(b) 36

(c) 39

(d) 49

(e) None of these

3. 11, 13, 17, 19, 23, 25, ?

(a) 26

(b) 27

(c) 29

(d) 37

(e) None of these

4. 6, 12, 21, ?, 48

(a) 33

(b) 38

(c) 40

(d) 45

(e) None of these

5. 2, 5, 9, ?, 20, 27

(a) 14

(b) 16

(c) 18

(d) 24

(e) None of these

6. 6, 11, 21, 36, 56, ?

(a) 42

(b) 51

(c) 81

(d) 91

(e) None of these

7. 10, 18, 28, 40, 54, 70, ?

(a) 85

(b) 86

(c) 87

(d) 88

(e) None of these

8. 120, 99, 80, 63, 48, ?

(a) 35

(b) 38

(c) 39

(d) 40

(e) Non

9. 22 ,24 ,28, ?, 52, 84

(a) 36

(b) 38

(c) 42

(d) 46

(e) None of these

10. 4832, 5840, 6848, ?

(a) 7815

(b) 7846

(c) 7856

(d) 7887

(e) None of these

11. 10, 100, 200, 310, ?

(a) 400

(b) 410

(c) 420

(d) 430

(e) None of these

12. 0, 2, 8, 14, ?, 39

(a) 20

(b) 23

(c) 24

(d) 25

(e) None of these

13. 28, 33, 31, 36, ?, 39

(a) 32

(b) 34

(c) 38

(d) 40

(e) None of these

14. 125, 80, 45, 20, ?

(a) 5

(b) 8

(c) 10

(d) 12

(e) None of these

15. 2, 15, 41, 80, ?

(a) 51

(b) 57

(c) 61

(d) 63

(e) None of these

16. 2, 15, 41, 80, ?

(a) 83

(b) 120

(c) 121

(d) 132

(e) Non

17. 6,17,39, 72, ?

(a) 83

(b) 94

(c) 116

(d) 127

(e) None of these

18. 325, 259, 204, 160, 127, 105, ?

(a) 94

(b) 96

(c) 98

(d) 100

(e) None of these

19. 1, 4, 10, 22, 46, ?

(a) 64

(b) 86

(c) 94

(d) 122

(e) None of these

20. 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?

(a) 0.9

(b) 0.82

(c) 1

(d) 0.95

(e) None of these

21. 5, 6, 9, 15, ?, 40

(a) 21

(b) 25

(c) 27

(d) 33

(e) None of these

22. 2, 3, 5, 7, 11, 17, ?

(a) 12

(b) 13

(c) 14

(d) 15

(e) None of these

23. 4, 9, 25, ?, 121, 169, 289, 361

(a) 49

(b) 64

(c) 81

(d) 87

(e) None of these

24. 1, 9, 25, 49, 81, ?

(a) 100

(b) 112

(c) 121

(d) 144

(e) None of these

25. 1 ,1,4, 8, 9, 27, 16, ?

(a) 32

(b) 64

(c) 81

(d) 256

(e) None of these

26. 4, 12, 36, 108, ?

(a) 144

(b) 216

(c) 304

(d) 324

(e) None of these

27. 1, 1, 6, 24, ?, 270

(a) 100

(b) 104

(c) 108

(d) 120

(e) None of these

28. 240, ?, 120, 40, 10,2

(a) 180

(b) 240

(c) 420

(d) 480

(e) None of these

29. 4, 6, 9, 13.5

(a) 17.5

(b) 19

(c) 20.25

(d) 22.75

(e) None of these

30. 5760, 960, ?, 48, 16, 8

(a) 120

(b) 160

(c) 192

(d) 240

(e) None of these

31. 1, 2, 6, 7, 21, 22, 66, 67, ?

(a) 70

(b) 134

(c) 201

(d) 301

(e) None of these

32. 48, 24, 96, 48, 192, ?

(a) 76

(b) 90

(c) 201

(d) 301

(e) None of these

33. 1, 2, 3, 6, 9, 18, ?, 54

(a) 18

(b) 27

(c) 36

(d) 81

(e) None of these

34. 165, 195, 255, 285, 345; ?

(a) 375

(b) 390

(c) 420

(d) 435

(e) None of these

35. 9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?

(a) 316

(b) 1135

(c) 1288

(d) 2254

(e) None of these

36. 2, 3, 3, 5, 10, 13, ?, 43, 172, 177

(a) 23

(b) 38

(c) 39

(d) 40

(e) None of these

37. 3, 15, ?, 63, 99, 143

(a) 27

(b) 35

(c) 45

(d) 56

(e) None of these

38. 7, 26, 63, 124, 215, 342, ?

(a) 391

(b) 421

(c) 481

(d) 511

(e) None of these

39. 3, 7, 15, ?, 63, 127,

(a) 30

(b) 31

(c) 47

(d) 52

(e) None of these

40. 4, 10, ?, 82, 244, 730, ?

(a) 24

(b) 28

(c) 77

(d) 218

(e) None of these

41. 6, 13, 25, 51, 101, ?

(a) 201

(b) 202

(c) 203

(d) 205

(e) None of these

42. 8, 28, 116, 584, ?

(a) 1752

(b) 3502

(c) 3504

(d) 3508

(e) None of these

43. 6, 13, 28, 59, ?

(a) 111

(b) 113

(c) 114

(d) 122

(e) None of these

44. 3, 7, 23, 95, ?

(a) 62

(b) 128

(c) 479

(d) 575

(e) None of these

45. 2, 3, 8, 27, 112, ?

(a) 226

(b) 339

(c) 452

(d) 565

(e) None of these

46. 1, 5, 14, 30, 55, 91, ?

(a) 130

(b) 140

(c) 150

(d) 160

(e) None of these

47. 198, 194, 185, 169,?

(a) 92

(b) 112

(c) 136

(d) 144

(e) None of these

48. 2, 2, 5, 13, 28, ?

(a) 49

(b) 50

(c) 51

(d) 52

(e) None of these

49. 2, 7, 27, 107, 427, ?

(a) 1262

(b) 1707

(c) 4027

(d) 4207

(e) None of these

50. 24, 60, 120, 210, ?

(a) 300

(b) 336

(c) 420

(d) 525

(e) None of these

51. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?

(a) 147

(b) 162

(c) 183

(d) 192

(e) None of these

52. 563, 647, 479, 815, ?

(a) 672

(b) 386

(c) 279

(d) 143

(e) None of these

53. 5, 2, 7, 9, 16, 25, ?

(a) 41

(b) 45

(c) 48

(d) 52

(e) None of these

54. 10, 14, 26, 42, 70, ?

(a) 100

(b) 102

(c) 106

(d) 114

(e) None of these

55. 2, 8, 16, 128 ?

(a) 2042

(b) 2046

(c) 2048

(d) 2056

(e) None of these

56. 3, 10, 101, ?

(a) 10101

(b) 10201

(c) 10202

(d) 11012

(e) None of these

57. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

(a) 58965

(b) 65423

(c) 89654

(d) 96542

(e) None of these

58. 5824, 5242, ?, 4247, 3823

(a) 4467

(b) 4718

(c) 4856

(d) 5164

(e) None of these

59. 1, 3, 4, 8, 15, 27, ?

(a) 37

(b) 44

(c) 50

(d) 55

(e) None of these

60. 66, 36, 18, ?

(a) 3

(b) 6

(c) 8

(d) 9

(e) None of these

61. 3, 8, 13, 24, 41, ?

(a) 70

(b) 75

(c) 80

(d) 85

(e) None of these

62. 45, 54, 47, ?, 49, 56, 51, 57, 53

(a) 48

(b) 50

(c) 55

(d) None of these of these

63. 6, 18, 3, 21, 7, 56, ?

(a) 8

(b) 9

(c) 63

(d) 64

(e) None of these

64. 2, 15, 4, 12, 6, 7, ?, ?

(a) 8,8

(b) 8,0

(c) 3,8

(d) None of these of these

65. 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?

(a) 10,10

(b) 10,11

(c) 13, 14

(d) 13, 16

(e) None of these

66. 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?

(a) 28

(b) 30

(c) 32

(d) 35

(e) None of these

67. 13, 35, 57, 79, 911, ?

(a) 1110

(b) 1112

(c) 1113

(d) 1315

(e) None of these

68. 625, 5, 125, 25, 25, ?, 5, ?

(a) 5

(b) 25

(c) 125

(d) 625

(e) None of these

69. 3, 4, 7, 7, 13, 13, 21, 22, 31, 34, ?

(a) 42

(b) 43

(c) 51

(d) 52

(e) None of these

70. 11, 10, ?, 100, 1001, 1000, 10001

(a) 101

(b) 110

(c) 111

(d) None of these of these

71. 13, 32, 24, 43, 35, ? 46, 65, 57, 76

(a) 45

(b) 52

(c) 54

(d) 55

(e) None of these

72. 0, 4, 6, 3, 7, 9, 6, ?, 12

(a) 8

(b) 10

(c) 11

(d) 14

(e) None of these

73. 2, 1, 2, 4, 4, 5, 6, 7, 8, 8, 10, 11, ?

(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) 12

(e) None of these

74. 8, 9, 8, 7, 10, 9, 6, 11, 10, ?, 12

(a) 5

(b) 7

(c) 8

(d) 11

(e) None of these

75. 90, 180, 12, 50, 100, 200, ?, 3, 50, 4, 25, 2, 6, 30, 3 ?

(a) 150

(b) 175

(c) 225

(d) 250

(e) None of these

76. 3, 10, 29, 66, 127, ?

(a) 164

(b) 187

(c) 216

(d) 218

(e) None of these

77. 2, 12, 36, 80, 150, ?

(a) 194

(b) 210

(c) 252

(d) 258

(e) None of these

78. 2, 9, 28, ?, 126, 217, 344 ?

(a) 50

(b) 65

(c) 70

(d) 82

(e) None of these

79. In the series 10, 17, 24, 31, 38,….which of the following will be a number of the series?

(a) 48

(b) 346

(c) 574

(d) 10003

(e) None of these

80. Which of the following will not be a number of the series 1, 8, 27, 64, 125,…..?

(a) 256

(b) 512

(c) 729

(d) 1000

(e) None of these

81. In the series 3, 9, 15,….,what will be the 21st term?

(a) 117

(b) 121

(c) 123

(d) 129

(e) None of these

82. In the series 2, 6, 18, 54,…., what will be the 8th term?

(a) 4370

(b) 4374

(c) 7443

(d) 7434

(e) None of these

83. Which term of the series 5, 8, 11, 14,….is 320?

(a) 104th

(b) 105th

(c) 106th

(d) 64th

(e) None of these

84. Which term of the series 5, 10, 20, 40, ….is 1280?

(a) 10th

(b) 9th

(c) 8th

(d) None of these of these

Answers

1. (b)

2. (c)

3. (c)

4. (a)

5. (a)

6. (c)

7. (d)

8. (a)

9. (a)

10. (c)

11. (d)

12. (c)

13. (b)

14. (a)

15. (c)

16. (d)

17. (c)

18. (a)

19. (c)

20. (c)

21. (b)

22. (b)

23. (a)

24. (c)

25. (b)

26. (d)

27. (d)

28. (b)

29. (c)

30. (c)

31. (c)

32. (c)

33. (b)

34. (d)

35. (b)

36. (c)

37. (b)

38. (d)

39. (b)

40. (b)

41. (c)

42. (d)

43. (d)

44. (c)

45. (d)

46. (b)

47. (d)

48. (d)

49. (b)

50. (b)

51. (a)

52. (d)

53. (a)

54. (d)

55. (c)

56. (c)

57. (d)

58. (b)

59. (c)

60. (c)

61. (a)

62. (c)

63. (a)

64. (b)

65. (a)

66. (d)

67. (c)

68. (c)

69. (b)

70. (a)

71. (c)

72. (b)

73. (b)

74. (a)

75. (a)

76. (d)

77. (c)

78. (b)

79. (b)

80. (a)

81. (c)

82. (b)

83. (c)

84. (b)



Who is Who and What is What

  1. MOUNTAINS
  2. IMPORTANT MOUNTAIN PASSES
  3. OCEANS
  4. FAMOUS SEA PORTS
  5. FAMOUS STRAITS
  6. WORLD RIVERS
  7. FAMOUS ISLANDS
  8. FAMOUS DESERTS
  9. CITIES ON RIVER BANKS
  10. GEOGRAPHICAL DISCOVERIES
  11. WORLD COUNTRIES
  12. GENERAL KNOWLEDGE ABOUT WORLD
  13. IMPORTANT PHYSICAL PROPERTIES
  14. Ten LARGEST COUNTRIES BY AREA
  15. IMPORTANT ABBREVIATIONS
  16. IMPORTANT UNITS OF MEASUREMENT
  17. IMPORTANT INFORMATION ABOUT RAYS AND WAVES
  18. IMPORTANT INFORMATION ABOUT UNIVERSE
  19. NOBLE PRIZE
  20. NATIONAL EMBLEM
  21. FAMOUS EPITHETS
  22. IMPORTANT GEOGRAPHICAL LINES OF WORLD

  23. About Islam

  24. Hazrat Muhammad PBUH
  25. General Knowledge About Hazrat Muhammad PBUH Life
  26. Wifies of Hazrat Muhammad PBUH
  27. Important Islamic History Events
  28. Important points of The Holy Quran
  29. Al-Quran MCQs
  30. About SAHABA KARAM
  31. Namaz
  32. Zakat
  33. Fasting (Roza)
  34. Imortant Article of Faith and Fundamental of ISLAM
  35. Important Islamic terms and Places
  36. Islamic Months of Years
  37. General Knowledge-Heavenly Books
  38. Important Angles
  39. Ashra-e-Mubrashra
  40. Reign Of 4 Caliphates(Khulafa Rashideen)
  41. Famous Islamic Generals
  42. Famous Islamic Battles
  43. Important Personalities and Their Titles in Islam
  44. Famous Muslim Scientists
  45. Important Questions about Islamic Studies

  46. PPSC GENERAL KNOWLEDGE
  47. PPSC PAST Papers General Knowledge Questions


  48. About World

  49. World Records
  50. World Records (Guniees Book)
  51. 7 Wonders of the World
  52. Inventions and Inventors
  53. Important Facts of Worlds
  54. Important Places Of World
  55. Important Awards Of World
  56. Top 10 Languages of World
  57. Highest Military Awards of World
  58. Important Geographical Lines of World
  59. World Imortant National Days
  60. Importnat Religions of World
  61. Important Political terms and concepts
  62. Important News Agency of the World
  63. About UNO
  64. Organs of UNO
  65. Important Specialized agency of the UNO
  66. World Country with Capitals & Currency
  67. Famous Name of Places(Country)

  68. About Pakistan
  69. Basic Information About Pakistan
  70. Districts of Pakistan
  71. RIVERS OF PAKISTAN
  72. The Largest in Pakistan
  73. The Longest and Tallest in Pakistan
  74. Mountain Passes in Pakistan
  75. Chairman Senate and seats Distibutions of Pakistan
  76. Chief Justices of Pakistan
  77. Pakistan Affairs
  78. Who is First in PAKISTAN
  79. PAKISTAN GOVERNOR GENERALS
  80. PAKISTAN Presidents
  81. PAKISTAN Prime Ministers
  82. Attorney Generals of Pakistan
  83. State Bank Governors of pakista
  84. Army Chiefs of PAKISTAN
  85. Federal Cabinet of PAKISTAN
  86. Location of important Metalic and Non Metalic Minerals
  87. Constitutional Amedments Since 1973
  88. Army,PAF and Navy Officer Ranks
  89. About Science
  90. Basic Geometry Math Defination
  91. Important Units of Measurments
  92. Basic Scientific Questions