Roads Problems Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems

The candidate have a dream to get test pass of Tehsil Municipal Officer PPSC Test, District Officer civil Defence, FPSC INSPECTOR CUSTOMS, FPSC Preventive Officer, PPSC CHIEF OFFICER COUNCIL OFFICER, and other Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS.

Majority of candidate can not do well in entry tests and fail. Thousands of students appear in entry test with the hope of starting their professional studies but do not succeed. What is the reason of this failure?

Majority of the students are quite confused about the nature and paper pattern of the entry test. They also find difficulty in managing their given time in solving different questions. They need guidance and enough practice before appearing in the entry test.

Here is solved Mcq’s related to MathematicsPortion. Each has near to 50 Mcq’s which are related to basics. Answer of these Mcq’s is given with each Mcq.

Roads Problems Mathematics Questions

1. If you travel 120 Kms in 3 hours then your speed of traveling per hour will be :
A. 20 B. 80
C. 40 D. 100

Answer: Option A

2. A man walked 3300 meters in 30 minutes. His speed for journey in meters per minute will be:
A. 120 B. 125
C. 100 D. 110

Answer: Option D

3. A boy is traveling along a highway at a uniform speed of 50 km/h. What will be the distance traveled in 1
A. 35 B. 65
C. 95 D. 75

Answer: Option D

4. An athlete runs 1 km in 3 minutes. The speed of running in meters per minute is
A. 111? B. 222?
C. 444? D. 333?

Answer: Option D

5. If I walk at 3 km/h I miss train by 2 minutes. If however I walk at 4 km km/h I reach the station 3 minutes earlier. What is the distance of station?
A. 3/4 km B. 4/5 km
C. 1 km D. 5/4 km

Answer: Option C

6. A motorist travels to a place 100 Kms away at an average speed of 50 km/h and returns with 40 km/h. His average speed for the whole journey is:
A. 44.4 km/h B. 45 km/h
C. 45.4 km/h D. 48 km/h

Answer: Option A

7. If I walk to my office at 6 km/h I arrive 6 minutes earlier. If however I walk at 4 km/h I arrive 4 minute late. The distance I have to travel is:
A. 2 B. 2.5
C. 3 D. 4

Answer: Option A

8. A and B cycle from Lahore to Kasur a distance of 192 km/h at 18 and 14 km/h simultaneously. A reaches Kasur and starts back to Lahore. How for from Kasur will he meet B?
A. 12 km B. 16 km
C. 24 km D. 42 km

Answer: Option C

9. In a race of one km A beats B by 5 seconds and by a distance of 40 meters. How long does B take to run one km.
A. 120 seconds B. 125 seconds
C. 130 seconds D. 150 seconds

Answer: Option B

10. A motorcyclist goes from Karachi to Hyderabad a distance of 192 km at an average speed of 32 km/h. Another man driving a car starts 2 1/2 hours after the first but reaches there half an hour earlier. The speed of car is:
A. 64 B. 96
C. 80 D. 25.6

Answer: Option A

11. I walk to a place and return back by car taking 5 hours for the whole trip. If I had walked both ways I would have taken 4 hours longer. How long would I have taken if I had traveled both ways by car?
A. 1?2 B. 1
C. 1 1?2 D. 2

Answer: Option B

12. A and B can run 200 m in 22 and 25 seconds respectively. How far is B from the finishing line when A reaches it?
A. 12 B. 16
C. 20 D. 24

Answer: Option D

13. Steve ran 12 mile race at an average speed of 8 miles/hr. If Adam ran the same race at an average speed of 6 miles/hr how many minutes longer than Steve did Adam take to complete the race?
A. 24 B. 16
C. 30 D. 12

Answer: Option C

14. Saad and Ammar live 150 miles apart. They each drive towards the others home along a straight road connecting the two. Saad at a constant rate of 30 mph and Ammar at a constant rate of 50 mph. If Saad and Ammar leave their hourse at the same time how many miles are they from Saads house when they meet?
A. 40 B. 51 1?2
C. 56 1?4 D. 75

Answer: Option C

15. The average speed of a car in a journey is 40 km/h. If time taken for this journey is 2 1?2 hours then the distance covered will be:
A. 100 B. 200
C. 500 D. 300

Answer: Option A

16. During a journey a car travels at an average speed of 53 km/h for first hour and at an average speed of 49 km/h for the next two hours. What is the distance of the whole journey?
A. 152 B. 251
C. 151 D. 351

Answer: Option C

17. A cyclist travels at an average speed of 10 km/h for the first 1/2 hour and at an average speed of 12 km/h for the next 1 1/2 hr. Find the distance of the whole journey:
A. 33 B. 53
C. 23 D. 43

Answer: Option C

18. Two cyclists do the same journey by traveling respectively at the rate of 9 and 19km an hour. Find the length of the journey when one takes 32 minutes longer than the other.
A. 8.32 km B. 15.52 km
C. 10.02 km D. 9.12 km

Answer: Option D

19. An automobile passes city X at 9.55 AM and city Y at 10.15 AM. City X is 30 miles from city Y. What is the average rate of the automobile in mph?
A. 10 B. 30
C. 90 D. 120

Answer: Option C

20. An air plane travels m miles at the rate of h miles per hour. The time consumed for trip is:
A. h/m B. h+m
C. m/h D. m-h

Answer: Option C

21. The distance between A and B is 1800 miles. How long (in hours) would it take a train with an average speed of 60 mph to make the trip?
A. 30 B. 39
C. 48 D. 300

Answer: Option A

22. On a trip a man travels at the rate of 40 mph for the first 100 miles and then at 50 mph for the next 100 miles. The average speed (in miles/hr) for the first 200 miles of this trip:
A. 22.2 B. 22.5
C. 44.4 D. 45

Answer: Option C

23. The distance between Montreal and Washington is 600 miles. A train leaving Washington at 7.00 AM arrives at Montreal at 3.00 PM. What is the average rate of train in mph?
A. 24 B. 37.5
C. 48 D. 75

Answer: Option D

24. Car A travels 64 kms in 30 minutes car B travels 178 kms in 2 hrs 15 minutes. Which car is traveling faster?
A. Car A B. Car B
C. Both are moving at same speeds D. Can not be determined from the given information

Answer: Option A

25. A car travels 65 kms from A to B in 70 minutes and 80 km from B to C in 75 minutes. Find the average speed in km/h of the car for the whole journey?
A. 65 B. 75
C. 80 D. 60

Answer: Option D

26. Mr. Khan went for a trip in his car which travels 14.5 km on 1 liter petrol. The reading of speedometer was 19034. )-Km when he started his journey and read 19396.5 Km after he had completed his journey. How many liters of petrol are consumed?
A. 25 B. 45
C. 30 D. 50

Answer: Option A

27. A lorry travels from town A to town B at 54 km/h. A car travels from town B to town A at 80 Km/h. If both vehicles start their journeys at the same time and meet each other at the way after traveling for 1 hour 30 minutes. Find the distance between town A and town B.
A. 200 B. 210
C. 350 D. 201

Answer: Option D

28. A man traveling an hour by car and another hour by plane covers a total distance of 850 Kms. If the average speed of plane taken by the man was 16 times that of the car. What was the distance covered by the car.
A. 40 B. 50
C. 60 D. 65

Answer: Option B

29. A man travels 120 Km to a town. He could have reached the town 2/5 hrs. earlier had he increased his speed by 15 km/h. Find the speed at which he travels?
A. 40 B. 50
C. 60 D. 65

Answer: Option C

30. A man walked 15 kms from A to B at a uniform speed. If he were to increase his speed by 4 km/h he would have saved 60 min on the journey. Find his speed in km/h.
A. 6 B. 8
C. 9 D. 5

Answer: Option A


Relevant Links

  1. MCQ’s From Counting, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  2. MCQ’s From Time and Work Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  3. MCQ’s From Average, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  4. MCQ’s From Percentage, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  5. MCQ’s From Word Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  6. MCQ’s From Age Questions, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  7. MCQ’s From Train Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  8. MCQ’s From Mixture Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  9. MCQ’s From Logarithm, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  10. MCQ’s From Men and Food Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  11. MCQ’s From Roads Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  12. MCQ’s From Boat and Stream Question, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  13. MCQ’s From Ratio Rates and Proportion, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  14. MCQ’s From Equations and Inequalities, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  15. MCQ’s From Fractions and Decimals, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  16. MCQ’s From Numbers, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  17. MCQ’s From Basic Algebra, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  18. MCQ’s From Probability, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems

ISSB Test

  1. ISS Bschedule
  2. Screen Out Test
  3. Non-Verbal Test
  4. Analogies Non-Verbal Intelligence Test
  5. Series Non-Verbal Intelligence Test
  6. Classification Non-Verbal Intelligence Test
  7. Butler Pirie Non-Verbal Intelligence Test
  8. Psychological Tests
  9. Sentence Completion Test in English
  10. Sentence Completion Test URDU
  11. Solved Sentence Completion Test URDU
  12. Sentence Completion Test URDU-2
  13. Sentence Completion Test URDU-3
  14. ISSB Picture Story
  15. Word Association Test
  16. Group Testing Officer (G.T.O)
  17. ISSB GTO Group Planing Maps
  18. ISSB Interview
  19. Final Interview
  20. Questions in Interview
  21. Basic Scientific Questions for Interview
  22. Common Sense Questions for Interview
  23. Quick Math Questions for Interview
  24. Abbreviations
  25. ISSB 7 key Points

About ISSB

  1. ISSB Selection System
  2. What to bring with you and what are prohibited items?
  3. What does ISSB Test measures?
  4. Ineligibility of ISSB TEST
  5. Guidelines for Inter Services Selection Board (ISSB) Test
  6. How many candidates are selected out of a group / batch?
  7. What happens if I become sick or get injured?
  8. Does coaching have any effect in doing well in ISSB?
  9. Can I appear for ISSB tests for two services in the same half of the year?
  10. Female candidates
  11. GTO tests for Female candidates

PPSC GENERAL KNOWLEDGE
  1. World Records
  2. 7 Wonders of the World
  3. Inventions and Inventors
  4. Important Facts of Worlds
  5. Important Places Of World
  6. Important Awards Of World
  7. Top 10 Languages of World
  8. Highest Military Awards of World
  9. Important Geographical Lines of World
  10. World Imortant National Days
  11. Importnat Religions of World
  12. Important Political terms and concepts
  13. Important News Agency of the World
  14. About UNO
  15. Organs of UNO
  16. Important Specialized agency of the UNO
  17. World Country with Capitals & Currency
  18. Famous Name of Places(Country)

About Pakistan
  1. Basic Information About Pakistan
  2. Districts of Pakistan
  3. RIVERS OF PAKISTAN
  4. The Largest in Pakistan
  5. The Longest and Tallest in Pakistan
  6. Mountain Passes in Pakistan
  7. Chairman Senate and seats Distibutions of Pakistan
  8. Chief Justices of Pakistan
  9. Pakistan Affairs
  10. Who is First in PAKISTAN
  11. PAKISTAN GOVERNOR GENERALS
  12. PAKISTAN Presidents
  13. PAKISTAN Prime Ministers
  14. Attorney Generals of Pakistan
  15. State Bank Governors of pakista
  16. Army Chiefs of PAKISTAN
  17. Federal Cabinet of PAKISTAN
  18. Location of important Metalic and Non Metalic Minerals
  19. Constitutional Amedments Since 1973
  20. Army,PAF and Navy Officer Ranks