Time and Work Problems Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems

The candidate have a dream to get test pass of Tehsil Municipal Officer PPSC Test, District Officer civil Defence, FPSC INSPECTOR CUSTOMS, FPSC Preventive Officer, PPSC CHIEF OFFICER COUNCIL OFFICER, and other Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS.

Majority of candidate can not do well in entry tests and fail. Thousands of students appear in entry test with the hope of starting their professional studies but do not succeed. What is the reason of this failure?

Majority of the students are quite confused about the nature and paper pattern of the entry test. They also find difficulty in managing their given time in solving different questions. They need guidance and enough practice before appearing in the entry test.

Here is solved Mcq’s related to MathematicsPortion. Each has near to 50 Mcq’s which are related to basics. Answer of these Mcq’s is given with each Mcq.

Time and Work Problems Mathematics Questions

1. If an inlet pipe fills a tank in 10 hrs then part of tank filled in 1 hr.
A. 1?5 B. 1?10
C. 1?15 D. 1?8

Answer: Option B

2. If part of tank filled in one hour = 1/10 then time required to fill the tank.
A. 8 B. 12
C. 10 D. 15

Answer: Option C

3. If an inlet pipe fills a tank in 10 hrs and another inlet pipe fills the same tank in 5 hrs then time required to fill the tank when both pipes are opened.
A. 10?3 B. 3?10
C. 1?3 D. 3

Answer: Option A

4. If an outlet pipe empties a full tank in 20 hrs then part of tank emptied in one hour.
A. 3?20 B. 2?5
C. 1?10 D. 1?20

Answer: Option D

5. An inlet pipe can fill a tank in 10 hrs and an outlet pipe empties the same full tank in 20 hrs. The time required to fill the tank when both pipes are opened.
A. 10 B. 20
C. 30 D. 25

Answer: Option B

6. If A can do a piece of work in 10 days then part of work done by him in one day.
A. 2?5 B. 3?8
C. 1?10 D. 3?7

Answer: Option C

7. If As 1 days work = 1/20 then time required to finish the job (in days)
A. 20 B. 10
C. 25 D. 30

Answer: Option A

8. If A can do a job in 10 days another person B can do the same job in 20 days then time required to do the job when both of them working todether.
A. 1?30 B. 3?20
C. 1?10 D. 20?3

Answer: Option D

9. Alia can complete an assignment in 5 days and Babar can complete the same assignment is 20 days. The time taken by both Alia and Babar to complete the assignment working together is
A. 3 days B. 5 days
C. 4 days D. 2 days

Answer: Option C

10. Asghar can do a job in 60 days. And both Asghar and Babar can do the same job in 20 days working together. Babar alonge can do the some job in
A. 30 days B. 60 days
C. 28 days D. 45 days

Answer: Option A

11. X can do a job in 16 days Y can do the same job in 20 days X Y and Z can do the job in 7.5 days. Alone Z can do the same job in
A. 100 days B. 120 days
C. 80 days D. 48 days

Answer: Option D

12. Ahmar works twice as fast as Bina. If Bina can complete a work in 30 days the number of days taken by Ahmar and Bina to complete the work working together is
A. 16 days B. 24 days
C. 20 days D. 10 days

Answer: Option D

13. A certain number of men could complete work in 40 days. If there were 20 men more the work could be completed in 20 days. The original number of men is
A. 85 B. 30
C. 40 D. 20

Answer: Option D

14. A and B can do a piece of work in 10 days. B and C in 15 days C and A in 30 days. In how many days can they do it all working together?
A. 8 days B. 6 days
C. 11 days D. 10 days

Answer: Option D

15. A is thrice as good workman as B and together they finish a piece of work in 24 days. In how many days can A alone finish the work
A. 20 days B. 25 days
C. 32 days D. 29 days

Answer: Option C

16. A works thrice as fast as B. If B can complete a work in 18 days. Then number of days taken by A and B working together to complete this work is
A. 8 days B. 9 days
C. 5 days D. 4.5 days

Answer: Option D

17. A can finish a work in 24 days B can finish the same work in 36 days. If they work together and finish it then out of total wages of Rs. 500 A will get
A. Rs. 220 B. Rs. 200
C. Rs. 300 D. Rs. 360

Answer: Option C

18. 16 men can finish two fifth of the work in 4 days. The number of additional men required to finish the remaining work in 2 more days will be
A. 24 men B. 0 men
C. 30 men D. 39 men

Answer: Option B

19. Pipe A can fill a tank in 10 hours and pipe B can empty it in 15 hours. In how many hours will the tank be filled if both the pipes are opened?
A. 6 B. 10
C. 20 D. 30

Answer: Option D

20. A tank which has a leak in the bottom is filled in 20 hours. Had there been no leak the tank would have been filled in 15 hours. The leak can empty the full tank in
A. 80 hrs B. 5 hrs
C. 60 hrs D. 2 hrs

Answer: Option C

21. A tank that can be filled by an inlet pipe A in 12 hours is filled in 18 hours while out let pipe B is opened. The outlet pipe B can empty the full tank in
A. 25 hrs B. 36 hrs
C. 76 hrs D. 50 hrs

Answer: Option B

22. Two pipes can fill an empty tank in 10 and 15 hrs respectively. If waste pipe C is opened both A and B together can fill the tank in 5 hours. The waste pipe can empty the full tank in
A. 30 hrs B. 50 hrs
C. 60 hrs D. 40 hrs

Answer: Option A

23. Working 8 hours a day a work is done in 10 days. For how many hours a day must the work be done in order to complete it in 8 days.
A. 12 hours B. 10 hours
C. 9 hours D. 9

Answer: Option B

24. A and B together can fill a ditch in 30 days while A alone can fill it in 50 days. If B does the work for only half a day daily how long will it take to fill the ditch by A and B?
A. 25 days B. 67/2 days
C. 75/2 days D. 32 days

Answer: Option C

25. A can type 60 pages in 15 hours. A and B can type 150 pages in 25 hours. How long will it take B alone to type 120 pages?
A. 40 hours B. 45 hours
C. 55 hours D. 60 hours

Answer: Option D

26. 12 women or 16 girls can do a certain job in 20 days. 14 women and 8 girls can do the same job in how many days?
A. 15 B. 7
C. 12 D. 9

Answer: Option C

27. A can do a piece of work in 16 days while B can do it in 12 days. With the help of C they can finish it in 6 days. In how many days can C alone do the work?
A. 48 days B. 10 days
C. 20 days D. 30 days

Answer: Option A

28. A can do a work in 40 days and B can do it is 25 days. A worked at it for 8 days. In how many days B can finish the remaining work.
A. 8 days B. 20 days
C. 16 days D. 12 days

Answer: Option B

29. A can finish a work in 20 days B can do the same work in 10 days. After A has worked for 5 days B joins A in how many days the remaining work will be finished.
A. 15 days B. 8 days
C. 5 days D. 7 days

Answer: Option C

30. A can finish a work in 7 days B in 14 days and C in 28 days. B and C start working and are forced to leave the work after 2 days. The number of days taken by A to finish the remaining work is
A. 8.5 days B. 10 days
C. 5.5 days D. 15.5 days

Answer: Option C


Relevant Links

  1. MCQ’s From Counting, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  2. MCQ’s From Time and Work Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  3. MCQ’s From Average, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  4. MCQ’s From Percentage, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  5. MCQ’s From Word Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  6. MCQ’s From Age Questions, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  7. MCQ’s From Train Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  8. MCQ’s From Mixture Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  9. MCQ’s From Logarithm, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  10. MCQ’s From Men and Food Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  11. MCQ’s From Roads Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  12. MCQ’s From Boat and Stream Question, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  13. MCQ’s From Ratio Rates and Proportion, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  14. MCQ’s From Equations and Inequalities, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  15. MCQ’s From Fractions and Decimals, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  16. MCQ’s From Numbers, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  17. MCQ’s From Basic Algebra, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  18. MCQ’s From Probability, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems

ISSB Test

  1. ISS Bschedule
  2. Screen Out Test
  3. Non-Verbal Test
  4. Analogies Non-Verbal Intelligence Test
  5. Series Non-Verbal Intelligence Test
  6. Classification Non-Verbal Intelligence Test
  7. Butler Pirie Non-Verbal Intelligence Test
  8. Psychological Tests
  9. Sentence Completion Test in English
  10. Sentence Completion Test URDU
  11. Solved Sentence Completion Test URDU
  12. Sentence Completion Test URDU-2
  13. Sentence Completion Test URDU-3
  14. ISSB Picture Story
  15. Word Association Test
  16. Group Testing Officer (G.T.O)
  17. ISSB GTO Group Planing Maps
  18. ISSB Interview
  19. Final Interview
  20. Questions in Interview
  21. Basic Scientific Questions for Interview
  22. Common Sense Questions for Interview
  23. Quick Math Questions for Interview
  24. Abbreviations
  25. ISSB 7 key Points

About ISSB

  1. ISSB Selection System
  2. What to bring with you and what are prohibited items?
  3. What does ISSB Test measures?
  4. Ineligibility of ISSB TEST
  5. Guidelines for Inter Services Selection Board (ISSB) Test
  6. How many candidates are selected out of a group / batch?
  7. What happens if I become sick or get injured?
  8. Does coaching have any effect in doing well in ISSB?
  9. Can I appear for ISSB tests for two services in the same half of the year?
  10. Female candidates
  11. GTO tests for Female candidates

PPSC GENERAL KNOWLEDGE
  1. World Records
  2. 7 Wonders of the World
  3. Inventions and Inventors
  4. Important Facts of Worlds
  5. Important Places Of World
  6. Important Awards Of World
  7. Top 10 Languages of World
  8. Highest Military Awards of World
  9. Important Geographical Lines of World
  10. World Imortant National Days
  11. Importnat Religions of World
  12. Important Political terms and concepts
  13. Important News Agency of the World
  14. About UNO
  15. Organs of UNO
  16. Important Specialized agency of the UNO
  17. World Country with Capitals & Currency
  18. Famous Name of Places(Country)

About Pakistan
  1. Basic Information About Pakistan
  2. Districts of Pakistan
  3. RIVERS OF PAKISTAN
  4. The Largest in Pakistan
  5. The Longest and Tallest in Pakistan
  6. Mountain Passes in Pakistan
  7. Chairman Senate and seats Distibutions of Pakistan
  8. Chief Justices of Pakistan
  9. Pakistan Affairs
  10. Who is First in PAKISTAN
  11. PAKISTAN GOVERNOR GENERALS
  12. PAKISTAN Presidents
  13. PAKISTAN Prime Ministers
  14. Attorney Generals of Pakistan
  15. State Bank Governors of pakista
  16. Army Chiefs of PAKISTAN
  17. Federal Cabinet of PAKISTAN
  18. Location of important Metalic and Non Metalic Minerals
  19. Constitutional Amedments Since 1973
  20. Army,PAF and Navy Officer Ranks