Word Problems Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems

The candidate have a dream to get test pass of Tehsil Municipal Officer PPSC Test, District Officer civil Defence, FPSC INSPECTOR CUSTOMS, FPSC Preventive Officer, PPSC CHIEF OFFICER COUNCIL OFFICER, and other Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS.

Majority of candidate can not do well in entry tests and fail. Thousands of students appear in entry test with the hope of starting their professional studies but do not succeed. What is the reason of this failure?

Majority of the students are quite confused about the nature and paper pattern of the entry test. They also find difficulty in managing their given time in solving different questions. They need guidance and enough practice before appearing in the entry test.

Here is solved Mcq’s related to MathematicsPortion. Each has near to 50 Mcq’s which are related to basics. Answer of these Mcq’s is given with each Mcq.

Word Problems Mathematics Questions

1. If 4 times x is equal to x increased by 2 then x=
A. 3?2 B. 2?3
C. 3 D. 2
E. 0

Answer: Option B

2. Jawads weekly salary is $70 less then Pashas which is $50 more than Marias. If Maria earns $280 per week how much does Jawad earn per week?
A. $160 B. $260
C. $280 D. $300
E. $400

Answer: Option B

3. Nosheen painted 1/3 of her room with 5/2 cans of paint. How many more cans of paint will she need to finish painting her room?
A. 5?2 B. 3
C. 5 D. 10
E. 15

Answer: Option C

4. During a certain week a post office sold $280 worth of 14 cents stamps. How many of these stamps did they sell?
A. 20 B. 200
C. 2000 D. 20000
E. none

Answer: Option C

5. The average of 5 numbers is 13. If the average of 4 of these numbers is 10 what is the fifth number?
A. 10 B. 25
C. 35 D. 40
E. 105

Answer: Option B

6. On a map a distance of 100 cm represents 5km. If a street is 750 m long what is its length in the map in cm?
A. 10 B. 15
C. 20 D. 35
E. 15000

Answer: Option B

7. If the sum of x y and z is twice the sum of x minus y and x minus z then x=?
A. y+z B. 3y+3z
C. 3y-2 D. 2y+3z
E. ?y-z

Answer: Option A

8. Sana has 100 dollars more than Reeha. After Sana spends 20 dollars on groceries she has 5 times as much money as Reeha has. How much money does Reeha has?
A. $10 B. $15
C. $20 D. $30
E. $35

Answer: Option C

9. In a class there are 27 students. If there are 7 more girls than boys in the class how many students are girls?
A. 15 B. 17
C. 20 D. 23
E. 25

Answer: Option B

10. Madiha is n years old. Samee is 6 years younger than Madiha and 2 years older than Javid. What is the sum of the ages of all the three?
A. 3n+14 B. 3n
C. 14 D. 3n-14
E. 3n/14

Answer: Option D

11. If a man earns $ 200 for for his first 40 hours of work and is paid 3/2 times his regular hourly rate for every additional hour. How many hours must he work to make $300 in a week?
A. 40 B. 44
C. 53.33 D. 54
E. 54.33

Answer: Option C

12. In a Math test there were 60 problems which were to be done in 1 hour. A student completes 30 problems in 20 minutes how many seconds does he have as average for completing each of the remaining problems.
A. 50 B. 60
C. 80 D. 90
E. 100

Answer: Option C

13. Lilly took 5q pensils from a shop. If she gave q pencils to each of her 2 brothers. How many pencils will she have now?
A. 2q B. 3q
C. 4q D. q
E. 3/q/q

Answer: Option B

14. The product of 3 and n is equal to 2 less than m. Which of the following is true?
A. 6n-m-2=0 B. 6n-6=0
C. 3n-m-2=0 D. 3n+m-2=0
E. 3n-m+2=0

Answer: Option E

15. For a certain job Ahmed charges $ 12 an hour while Sana charges $6 an hour. If both worked the same amount of time together on a job how many hours did each of them work if their combined charges were $144?
A. 6 B. 7
C. 8 D. 8.3
E. 10

Answer: Option C

16. If three times x is equal to x decreased by y and y is three less than x then value of x is:
A. -2 B. -1
C. ?2/3 D. 1
E. 3?2

Answer: Option D

17. A painter charges Rs. 120 per hour and his son charges half of his charges. One day the son worked 2 hours more than father and thus they collectively earned Rs. 480. The time consumed by the son is:
A. 2 B. 3
C. 4 D. 5
E. 6

Answer: Option C

18. The product of 3 and x is equal to the difference of 2x and y decreased by 2. Which of the following is true under the above conditions?
A. x+y-2=0 B. 3x-y-2=0
C. 3x+y-2=0 D. 2x+2y-4=0
E. 3x-y+2=0

Answer: Option A

19. Anwar has twice as may cards as Akram has. If Anwar gives Akram 12 of his cards he will have half as many as Akram has. How many cards Anwar and Akram have together?
A. 36 B. 48
C. 60 D. 72
E. none

Answer: Option A

20. The total fee of a group of adults and children is Rs. 13.5. Each childs fee is one half of each adults fee and adults fee is Rs.3. If there are three more children than adults in the group then the number of members of the group is:
A. 1 B. 2
C. 3 D. 4
E. 7

Answer: Option E

21. Ahmad spent 2/3 of his savings on a used car and he spent 1/4 of his remaining savings on a new carpet. If the carpet costs him Rs. 250 then the amount spent by him on the car is:
A. 1000 B. 1200
C. 1500 D. 2000
E. 3000

Answer: Option D

22. If John gives Allen 6 dollars and Allen gives Frank 4 dollars the 3 boys have the same amount of money. How much more money does John have than Allen?
A. 3 B. 8
C. 9 D. 12
E. 6

Answer: Option B

23. A street vendor sells two types of newspapers one for 25 cents and the other for 40 cents. If she sold 100 newspapers for 28 dollars how many newspapers did she sell at 25 cents?
A. 80 B. 85
C. 90 D. 5
E. 100

Answer: Option A

24. A lending delivery charges c cents for the first week and f cents for each day over 1 week. What is the cost for taking out a book for d days where d is greater than 7?
A. c+fd B. cd
C. c+f(d-7) D. 7c+f(d-7)
E. cd+f

Answer: Option C

25. How many students are there in the class if 2 students remain after 4 rows of seats are filled and 9 students remain after 3 rows of seats are filled?
A. 6 B. 7
C. 10 D. 15
E. 30

Answer: Option E

26. In a 3 hour examination of 310 questions there are 50 math problems. If twice as much time should be allowed for each problem of math as for each of the other questions how many minutes should be spent on the math problems?
A. 45 B. 50
C. 62 D. 68
E. 72

Answer: Option B

27. Javaid can shovel a certain driveway in 50 minutes. If mohsin can shovel the same driveway in 20 minutes how long will it take them to shovel the driveway if they work together?
A. 12 B. 13
C. 14 D. 14.28
E. 18

Answer: Option D

28. If a man earns Rs. 500 for his first 40 hours of work in a week and is then paid double of his regular hourly rate. He earned Rs.600 in a week. How many hours he worked in that week:
A. 4 B. 5
C. 6 D. 40
E. 44

Answer: Option E

29. There are 40 minutes to solve a test of 60 questions. A student completes 20 questions in 20 minutes. He continues with the same speed and leaves the hall 10 minutes earlier. The number of questions solved by him is:
A. 20 B. 30
C. 40 D. 45
E. 60

Answer: Option B

30. If the sum of a b and c is twice the sum of a minus b and a minus c and the difference of a plus b and a minus c is 3 then value of a is:
A. 1 B. -1
C. 9 D. 10
E. 3

Answer: Option E


Relevant Links

  1. MCQ’s From Counting, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  2. MCQ’s From Time and Work Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  3. MCQ’s From Average, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  4. MCQ’s From Percentage, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  5. MCQ’s From Word Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  6. MCQ’s From Age Questions, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  7. MCQ’s From Train Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  8. MCQ’s From Mixture Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  9. MCQ’s From Logarithm, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  10. MCQ’s From Men and Food Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  11. MCQ’s From Roads Problems, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  12. MCQ’s From Boat and Stream Question, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  13. MCQ’s From Ratio Rates and Proportion, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  14. MCQ’s From Equations and Inequalities, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  15. MCQ’s From Fractions and Decimals, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  16. MCQ’s From Numbers, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  17. MCQ’s From Basic Algebra, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems
  18. MCQ’s From Probability, Mathematics For Entry Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS And Other Test Systems

ISSB Test

  1. ISS Bschedule
  2. Screen Out Test
  3. Non-Verbal Test
  4. Analogies Non-Verbal Intelligence Test
  5. Series Non-Verbal Intelligence Test
  6. Classification Non-Verbal Intelligence Test
  7. Butler Pirie Non-Verbal Intelligence Test
  8. Psychological Tests
  9. Sentence Completion Test in English
  10. Sentence Completion Test URDU
  11. Solved Sentence Completion Test URDU
  12. Sentence Completion Test URDU-2
  13. Sentence Completion Test URDU-3
  14. ISSB Picture Story
  15. Word Association Test
  16. Group Testing Officer (G.T.O)
  17. ISSB GTO Group Planing Maps
  18. ISSB Interview
  19. Final Interview
  20. Questions in Interview
  21. Basic Scientific Questions for Interview
  22. Common Sense Questions for Interview
  23. Quick Math Questions for Interview
  24. Abbreviations
  25. ISSB 7 key Points

About ISSB

  1. ISSB Selection System
  2. What to bring with you and what are prohibited items?
  3. What does ISSB Test measures?
  4. Ineligibility of ISSB TEST
  5. Guidelines for Inter Services Selection Board (ISSB) Test
  6. How many candidates are selected out of a group / batch?
  7. What happens if I become sick or get injured?
  8. Does coaching have any effect in doing well in ISSB?
  9. Can I appear for ISSB tests for two services in the same half of the year?
  10. Female candidates
  11. GTO tests for Female candidates

PPSC GENERAL KNOWLEDGE
  1. World Records
  2. 7 Wonders of the World
  3. Inventions and Inventors
  4. Important Facts of Worlds
  5. Important Places Of World
  6. Important Awards Of World
  7. Top 10 Languages of World
  8. Highest Military Awards of World
  9. Important Geographical Lines of World
  10. World Imortant National Days
  11. Importnat Religions of World
  12. Important Political terms and concepts
  13. Important News Agency of the World
  14. About UNO
  15. Organs of UNO
  16. Important Specialized agency of the UNO
  17. World Country with Capitals & Currency
  18. Famous Name of Places(Country)

About Pakistan
  1. Basic Information About Pakistan
  2. Districts of Pakistan
  3. RIVERS OF PAKISTAN
  4. The Largest in Pakistan
  5. The Longest and Tallest in Pakistan
  6. Mountain Passes in Pakistan
  7. Chairman Senate and seats Distibutions of Pakistan
  8. Chief Justices of Pakistan
  9. Pakistan Affairs
  10. Who is First in PAKISTAN
  11. PAKISTAN GOVERNOR GENERALS
  12. PAKISTAN Presidents
  13. PAKISTAN Prime Ministers
  14. Attorney Generals of Pakistan
  15. State Bank Governors of pakista
  16. Army Chiefs of PAKISTAN
  17. Federal Cabinet of PAKISTAN
  18. Location of important Metalic and Non Metalic Minerals
  19. Constitutional Amedments Since 1973
  20. Army,PAF and Navy Officer Ranks