Counting Mathematics Questions

The candidate have a dream to get test pass of Tehsil Municipal Officer PPSC Test, District Officer civil Defence, FPSC INSPECTOR CUSTOMS, FPSC Preventive Officer, PPSC CHIEF OFFICER COUNCIL OFFICER, and other Test Of PPSC, FPSC, NTS, PMS, CSS.

 

Majority of candidate can not do well in entry tests and fail. Thousands of students appear in entry test with the hope of starting their professional studies but do not succeed. What is the reason of this failure?

Majority of the students are quite confused about the nature and paper pattern of the entry test. They also find difficulty in managing their given time in solving different questions. They need guidance and enough practice before appearing in the entry test.

Here is solved Mcq’s related to MathematicsPortion. Each has near to 50 Mcq’s which are related to basics. Answer of these Mcq’s is given with each Mcq.

Counting Mathematics Questions

1. Ammar bought some applies. If the entered the store with Rs. 114 and left with Rs. 110 how much did the apples cost?
A. 4 B. 7
C. 3 D. 5

Answer: Option A

 

2. Saad was selling tickets for the school Play. One day he sold tickets numbered 110 through 115. How many tickets did he sell that day?
A. 7 B. 8
C. 6 D. 5

Answer: Option C

 

3. Hammad is the 110th person is a line and Farrukh is the 114th person. How many people are there between Hammad and Farrukh?
A. 2 B. 3
C. 4 D. 5

Answer: Option B

 

4. From 2:19 to 2:23 Eesha read pages 110 through 114 in her English book. What was her rate of reading in pages per minute?
A. 5?4 B. 3?4
C. 4?5 D. 1

Answer: Option A

 

5. Bushra has 4 paintings in the store. She is going to bring 2 of them and hang 1 in her den and 1 in her bedroom. In how many ways can she choose the paintings in each room?
A. 4 B. 6
C. 12 D. 16

Answer: Option C

 

6. How many integers are there between 100 and 1000 all of whose digits are odd?
A. 125 B. 127
C. 121 D. 120

Answer: Option A

 

7. In an election where there are only two candidates one of them got 60% of the total votes and won with the majority of 500 votes. How many total votes were cast?
A. 2500 B. 3000
C. 2000 D. 3500

Answer: Option A

 

8. In KIPSchool 50% student study physics and 70% study English. If 140 students study both the subjects then how many students are there in the school?
A. 600 B. 650
C. 700 D. 750

Answer: Option C

 

9. In a school where there are 150 students in all 100 students study Physics and 70 study English. How many students study both?
A. 10 B. 15
C. 20 D. 25

Answer: Option C

 

10. In a variety program 500 people are participating. All performed in such a way that 89 people performed before him and Saeed performed in such a way that 100 people performed after hi. How many people performed between Saeed and Ali?
A. 300 B. 309
C. 311 D. 415

Answer: Option B

11. a people came in KIPS MCAT seminar. B came before Saad and c came after Ammar. How many people came after Saad and before Ammar?
A. a-b-c B. a-b-c-2
C. a-2+b+c D. a+c-b+2

Answer: Option B

 

12. In an examination 200 students failed in English and 800 failed in Physics. If total 900 students failed in any subject then how many failed in both?
A. 30 B. 40
C. 50 D. 100

Answer: Option D

 

13. In an examination 55% students passed in Physics and 45% students passed in Chemistry and 35% passed in both. What percent of students passed in any subject?
A. 40% B. 45%
C. 50% D. 65%

Answer: Option D

 

14. In an examination 200 students passed in both physics and chemistry and 40% of the class passed in physics and 60% passed in chemistry. If 10% of the class failed in both the sunjects then what is the total number of students of the class?
A. 1000 B. 800
C. 900 D. 2000

Answer: Option D

 

15. In an examination 600 students passed in both Mathematics and English and 60% of the class passed in Mathematics and 70% passed in English. If 30% of the class failed in both the subjects then what number of the students passed in English?
A. 600 B. 650
C. 700 D. 1400

Answer: Option D

 

16. There are 2500 students at KIPS. 45% of them study Physics and 80% study English. How many study both?
A. 150 B. 850
C. 625 D. 650

Answer: Option C

 

17. At KIPS 600 students are enrolled in FAST admission test preparatory classes. Of these 200 study physics and 400 study computer science. If 100 of them study meither subject. How many study both?
A. 100 B. 35
C. 45 D. 50

Answer: Option A

 

18. In a boutique there are 4 colors of shirts and 3 colors of trousers and 5 colors of ties. How many different ways a man can take dress?
A. 60 B. 12
C. 35 D. 60

Answer: Option A

 

19. In a restaurant there are 4 dishes of vegetable and 3 are non-vegetable and 2 types of cold drinks. How many ways a man can choose a meal selecting one from each category?
A. 48 B. 24
C. 20 D. none

Answer: Option B

 

20. Ali read chemistry books pages numbered 5 to 16 from 2:10 pm to 2:21 pm. What is the rate of reading pages per minute?
A. 12?11 B. 11?12
C. 10?11 D. none

Answer: Option A

Explanation

21. How many numbers are there in four digit no whose all digits are prime.
A. 225 B. 256
C. 189 D. none

Answer: Option B

 

22. How many diagonals are there in a polygon of 12 sides?
A. 33 B. 55
C. 44 D. none

Answer: Option B

 

23. PTCL wants to interlink 5 cities and the links should be between every two cities how many links will be formed?
A. 11 B. 10
C. 20 D. none

Answer: Option B

 

24. Whan Uzbekistan got independence the P.M. asked to design flag of the country and gave symbols moon star and sward and 4 colors. How many different types of flags can be formed if there are only two symbols and two colors in the flag.
A. 36 B. 16
C. 20 D. none

Answer: Option A

 

25. When the KIPS school started up the task is given to design uniform. There are 4 colors of shirts and 3 colors of pants. How many different combination of uniform can be formed?
A. 12 B. 10
C. 16 D. none

Answer: Option A

 

CONTACT US (Feed Back)







    Facebook
    Twitter
    LinkedIn